унгарската фондация Századvég (Краят на века“) на европейското обществено мнение по въпроса за

...
унгарската фондация Századvég (Краят на века“) на европейското обществено мнение по въпроса за
Коментари Харесай

Европейците казват НЕ на военните планове на Еманюел Макрон

унгарската фондация Századvég („ Краят на века “) на европейското публично мнение по въпроса за боен ангажимент в Украйна, след поредицата изявления на френския президент Еманюел Макрон, които допускат нужда от военна интервенция на европейските страни във войната в Украйна.

На Парижката среща на високо ниво, която се организира по самодейност на френския президент на 27 февруари, Макрон не изключи възможността от вече „ формално изпращане на сухопътни войски “ в Украйна, с цел да се възпре Русия. Изявлението му разбуни интернационалния и европейския обществен дискурс. Според унгарската фондация,  „ в оенният апетит на Макрон може да изложи Европа на риск . “

Унгарското правителство веднага даде да се разбере, че няма да изпрати войски или оръжие в Украйна; докато представителите на Германия, Италия и Испания, както и на други страни от Европейски Съюз, са се дистанцирали от изказването на френския президент. Реакцията на руския президент Владимир Путин не закъсня: той удостовери, че Русия ще използва нуклеарно оръжие против страни, които биха изпратили бойни елементи в подкрепа на неонацисткия режим в Киев.

Макрон обаче не се стресна. Дни по-късно, обзет евентуално от възродена у него наполеоновска обсесия, той потвърди, че всяка негова дума за военната интервенция на Запада била „ премерена, премислена и обоснована “, а по време на визитата си в Прага при започване на март упрекна европейските правителства в безволие, че все още не са изпратили войски в Украйна.

Европейското публично мнение  обаче  е изрично срещу военната интервенция .  Изявленията на Макрон, призоваващи към военен ангажимент, са в цялостен контрастност с упованията на европейците. Проучването на унгарската фондация демонстрира, че  повече от две трети (67%) от жителите на Европейски Съюз и Обединеното кралство са срещу изпращането на войски в Украйна и  в  ни то една от  анкетиран ите  европейск и  стран и  няма болшинство от респонденти, които биха подкрепили Киев  с  войски.

Резултатите от проучването също демонстрират, че възможното наличие на западни военни сили в Украйна би довело до незабавна ескалация на войната, превръщайки европейците във воюващи страни, което неизбежно ще докара до драматично увеличение на цивилните и военните жертви.

Фондацията Századvég е основана през 1993 година като интелектуална работилница на младото потомство, което в началото на прехода в Унгария най-активно участваше в политическите промени от 1989-1990 година Целта бе да се създаде интелектуална и професионална информационна база в периода на обществен и стопански преход, с цел да могат политиците по-ясно да виждат процесите и да вземат по-добри решения.

Изследванията на международните икономически и обществени процеси под формата на разбори и/или изследване на публичното мнение по такъв начин предоставят актуална информация на вземащите решения, без значение дали тази информация е от корпоративен, държавен или частен характер.

През първата половина на 2016 година фондацията изготви методологията на „ Проект 28 “ за проучване на публичното мнение в 28-те държави-членки на Европейския съюз. Целта бе да се установят възгледите на европейските жители по въпросите, които най-вече засягат бъдещето на Съюза: усещането за разцвет, обществените нагласи по представянето на Европейския съюз, миграционната рецесия, нарастващия тероризъм и други.

Проучването от 2023 година се фокусира най-вече върху върху руско-украинската война, енергийната рецесия, енергийните доставки и фамилната политика, в контекста на новите предизвикателства в Европа. То обхвана общо 30 000 случайно определени възрастни от Европейския съюз, Обединеното кралство, Норвегия и Швейцария, интервюирани сред 26 април и 22 юни по методиката на CATI – Компютърно обезпечено телефонно изявление (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Още публикации от Радко Ханджиев11.01.2024Радко Ханджиев58300Българският фашизъм
(доклад от научната конференция на тематика ФАШИЗМЪТ, НЕОФАШИЗМЪТ И НАШЕТО ВРЕМЕ, извършена в София на 23 ноември 2023 г.)

15.11.2023Радко Ханджиев23767Който не чете – не става кмет!
Политическата реклама (политическият маркетинг) се заражда посредством заимстване на техники от комерсиалната реклама (търговският маркетинг) през XIX век, откакто се оказва, че са дейно средство за продажбата на артикули и услуги. Това го знае всеки първокурсник, докоснал се до материята...

13.11.2023Радко Ханджиев10822Либерал-екстремизмът – опасност за демокрацията и главните човешки права
Като предизвестие кънтят камбаните против вълната на краен демократизъм, застрашаваща свободата на словото и убежденията, правото на персонален и фамилен живот, идеологически необременено обучение, религиозната независимост и други неотменни права в страни на Европа и оттатък океана – вълна,...

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед56229Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед49078Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед102271Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед65857Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед22919Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед551051Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180767Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139243Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124248Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед102271Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениРадко Ханджиев194Европейците споделят НЕ на военните проекти на Еманюел МакронХристо Георги
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР